Zemplén infó
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.

"Szeretném elejét venni egy újabb spekulációs hullámnak azzal kapcsolatban, hogy állítólag felmerült az orosz részvétel lehetősége a +Zelenszkij-formuláról+ szóló újabb összejövetelen: Oroszország nem vesz részt ezen, mert nem áll szándékában" - írta.

Viola Amherd svájci elnök szerdán közölte, hogy idén júniusban Bürgenstockban konferenciát rendeznek az ukrán elnök béketervéről. A berni orosz diplomáciai képviselet közölte, hogy erre a svájci hatóságok nem küldtek meghívót Oroszországnak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak kijelentette: ahhoz, hogy dönteni lehessen arról, hogy Oroszország milyen feltételek mellett venne részt a svájci találkozón, "először is meg kellene érteni, hogy miről beszélnek ott, miféle béketervről". A tárgyalási folyamat Moszkva részvétele nélkül értelmetlen - szögezte le.

Megismételte, hogy Oroszország továbbra is nyitott a tárgyalásra, ezt a megoldási módot tartja "előnyösebbnek", de miután az ukrán fél ezt a lehetőséget megtiltotta a maga számára, Moszkva egyelőre nem látja ennek semmilyen távlatát.

Azzal kapcsolatban, hogy a svájci külügyminisztérium a 2022 márciusában Isztambulban elért orosz-ukrán megállapodások alapján kíván béketervet kidolgozni, Peszkov úgy vélekedett hogy "rövidlátó" lenne nem figyelembe venni azt, hogy a helyzet az elmúlt két évben gyökeresen megváltozott "és a geopolitikai valóság nagyon különbözik attól, amilyen 2022 márciusában volt".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.