Zemplén infó
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Június 13. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

EKF - Több mint kétszeresére nőtt a vendégéjszakák száma Veszprémben

EKF - Több mint kétszeresére nőtt a vendégéjszakák száma Veszprémben

Több mint kétszeresére nőtt a Veszprémben töltött vendégéjszakák száma idén áprilisban és májusban az előző év hasonló időszakához képest, és meghaladta a tavalyi főszezon mutatóit is - hangsúlyozta a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program első öt hónapját összegző és az elkövetkező hetek kiemelt programjait bemutató hétfői veszprémi sajtótájékoztatón a város polgármestere.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy 14 370 vendégéjszakát töltöttek Veszprémben idén április, május folyamán, ami 117 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakának adatait, miközben országosan 3 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma ebben az időszakban az előző évhez képest.

A Veszprémbe érkező külföldiek száma áprilisban és májusban több mint másfélszeresére nőtt az előző év azonos időszakához képest - tette hozzá.

Mint mondta, az EKF programsorozat kezdetétől május végéig csaknem 1800 programot tartottak, és az események 83 százaléka ingyenes volt.

Mike Friderika, a VEB2023 EKF programfejlesztési igazgatója emlékeztetett arra, hogy a rendezvénysorozat félidejéhez érve június 14. és 18. között rendezik meg a Felező Ünnepet. A Gyárkertben koncertsorozat várja a látogatókat, fellép az angol származású Tom Odell, a techno és fúvószenekari zene keverékét játszó Meute, a 90-es években alakult brit Morcheeba, a soul-, jazz- és funkdallamokat játszó Chet Faker, a belga Lost Frequencies és a Szegeden alapított City Rocks

Vasárnap este rendezik meg a veszprémi Séd-völgyben egy másfél kilométer hosszú asztal mellett a Hosszúasztal Piknik elnevezésű programot, amelynek keretében a közös étkezésen kívül asztal szépségversenyt is szerveznek, kísérőprogramként pedig zenészek és mutatványosok szórakoztatják a résztvevőket - tette hozzá Mike Friderika.

Szombaton és vasárnap este az egyetem N épületének szomszédságában lévő kertben Marton Szabolcs zeneszerző adja elő saját szerzeményét, a fényfestéssel kísért koncert a mulandóság témáját járja körül.

Június 15. és 18. között rendezik a Rátonyi Róbert Operettfesztivált, amelynek keretében városszerte operett-előadásokat, köztük a Csárdáskirálynőt láthatják a nézők. Lesznek szakmai beszélgetések, amelyek során találkozhat a közönség mások mellett Esztergályos Cecíliával és Drahota Andreával, a zárónapon pedig egy cirkuszművészek fellépésével színesített nemzetközi operettgála várja a nézőket.

Június 17. és 18. között tartják a Pannon Storyfest nemzetközi történetmondó fesztivált a magyarok mellett külföldi előadók közreműködésével. Mások mellett a Kuttyomfitty Társulat várja az érdeklődőket, Danny Brain mesél a legkisebbeknek, lesz meseösvény és táncház.

Június 16. és 18. között a Folkhétvégén egyebek mellett megidézik az egykori aratóbálakat, bemutatják a szanyi népszokásokat és hagyományőrző táncosok is tartanak bemutatót.

Mike Friderika elmondta azt is, hogy június 17-én nyílik a Fixir Galéria és Médialabor a veszprémi várban, ahol vizuális és audiovizuális workshopokat tartanak, illetve kiállításokat lehet majd megtekinteni.

A romkoncertek sorozatban június 18-án Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertjét hallhatja a közönség a kővágóörsi zsinagógánál, ahol 20. századi magyar költők megzenésített versei csendülnek fel. Sétapolca címmel sétafesztivált szerveznek Tapolcán június 17-én és 18-án, ahol városi séta és ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődőket - fűzte hozzá a programfejlesztési igazgató.

Fotó: Veszprém-Balaton EKF

Címkék: EKF, veszprém

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során