Zemplén infó
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

- jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára hétfőn Pécsen.

Balatoni Katalin a pécsi Jókai Mór Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a 2022-ben elindult országos notebookosztás első két fázisában 260 ezer hordozható számítógépet adtak térítésmentesen felsős diákoknak, tanároknak és oktatási intézményeknek. E héttől a nyári szünet kezdetéig pedig további csaknem 194 ezer eszközt osztanak ki, míg 2024 őszétől a jelenlegi negyedikesek és nyolcadikosok kerülnek sorra - fűzte hozzá.

A köznevelésben részt vevő - állami, egyházi és nemzetiségi fenntartásban működő - intézmények tanárai, diákjai számára térítésmentesen biztosított hordozható számítógépeket egy több mint 200 milliárd forintos, kormányzati támogatással megvalósuló program részeként szerezték be.

Aláhúzta: e fejlesztések legfőbb célja, hogy egyenlő hozzáférést biztosítsanak a digitális tanuláshoz minden diáknak, azaz a legkisebb falvakba is eljussanak az eszközök.

Balatoni Katalin közölte: a digitális fejlődésből nem maradhat ki az oktatás más területe sem, ezért az elmúlt években 200 okostankönyvet fejlesztettek ki, több mint 200 ezer digitális tartalmat - például fizikai, kémiai kísérleteket, történelmi animációkat, térképeket - tettek elérhetővé a diákok számára, illetve 180 okostantermet alakítottak ki.

A helyettes államtitkár kitért rá: a digitális kultúra tantárgy 2020-as bevezetésével és a digitális eszközök mindennapi alkalmazásával a kormányzatnak nemcsak az a célja, hogy a digitális kompetenciákat fejlessze, hanem hogy a diákok megtanulják a digitális eszközök tudatos használatát is.

Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke kiemelte: az eszközök óriási segítséget jelentenek az aprófalvas Baranyában, hiszen így a legtávolabbi, legkisebb településeken is eljutnak a programnak köszönhetően az eszközök a diákokhoz, akik így szert tehetnek a digitális berendezések biztonságos, tudatos használatának képességére is.

Tóth László Ákos, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója közölte: hétfőn a tankerület összes intézményébe megérkeznek a gépek. Ezekre nagy szüksége van a felnövekvő generációnak, hiszen a "gyerekek aktív részesei a digitális tartalom elsajátításának" - mondta.

A következő hetekben országosan 193 702 notebookot szállítanak ki 2581 köznevelési intézmény 3085 feladatellátási helyére. A pécsi Jókai-iskolába mintegy 100 laptop érkezett hétfőn, míg a vármegye egészébe több mint 7500 számítógépet juttatnak el a következő időszakban.

A program a személyes használatú gépeken túl intézményi használatot szolgáló notebookokat is biztosít az iskoláknak, ezzel javítva az információ- és kommunikációtechnológiai eszközellátottságot és az egyenlő hozzáférést a berendezésekhez. A program 2024 őszén az akkori ötödik és kilencedik évfolyamon tanuló diákokat célzó eszközkiosztással folytatódik - olvasható az esemény háttéranyagában.

Címkék: notebook, oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: