Zemplén infó
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2024. Május 22. 13:55, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Az államtitkák szerint a magyar szakképzés Európában a második helyen van

Az államtitkák szerint a magyar szakképzés Európában a második helyen van

Szintet lépett a magyar szakképzés, hiszen Európában a második helyen van - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.

Hankó Balázs értékelése szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarország - szemben más európai irányzatokkal - nem feledi a múltját és tradícióit. Ezért érzi a kormány szükségesnek azt, hogy a szakképzés megújulva, de a tradíciókhoz kapcsolódva épüljön tovább - mondta.

Elmondta, az ágazati tudásközpontok koncepciója is ezt foglalja magába, hiszen összekapcsolja a szakképzést a felsőoktatással és az adott térség meghatározó gazdasági vállalkozói szereplőivel. Ez a magyar gazdaság és a vállalkozások erősödését szolgálja - tette hozzá az államtitkár.

Hankó Balázs úgy fogalmazott, a szerencsi csokoládé és a helyi édességipar egy olyan brand, amely nemcsak a várost, hanem egész Magyarországot azonosítja. A kormány azt szeretné, ha ez tovább erősödne, ezért hoznak létre ágazati tudásközpontot a kisvárosban - jegyezte meg.

Az államtitkár elmondta, a szerencsi tudásközpontot élelmiszeripari és édesipari fókusszal indítják el úgy, hogy az legalább évente hatszáz tanulónak jelentsen lehetőséget, arra hogy bekapcsolódhasson.

Hankó Balázs ismertette, Magyarországon már tízből hatan a szakképzést választják és bár hat százalékkal kevesebben felvételiztek továbbtanulásért, három százalékkal növekedett a technikumok vonzereje.

Az a gondolkodás, mely szerint a szakképzés egyszerre ad szakmát a hároméves és technikusi végzettséget az ötéves képzésben, majd lehetőség van az egyetemi továbbtanulásra is, "jó konstelláció" és emiatt lett a magyar szakképzés a második Európában - közölte.

Az államtitkár kijelentette, a kormány összesen öt helyen hoz létre ágazati tudásközpontokat az országban. Emellett 23 milliárd forintnyi pályázati forrás áll rendelkezésre arra, hogy a hátrányos helyzetűek esetében minél többeket közelítsenek a szakmaszerzéshez - fűzte hozzá.

Elmondta, mindezt úgy, hogy "dobbantóprogrammal, műhelyiskola programmal" tudjanak számukra részszakmát, szakképesítést adni. Jelenleg ezerkilencszázan vesznek részt ezekben a programokban, de a kormány a pályázati forrással arra törekszik, hogy ez a szám húszezerre bővüljön - emelte ki.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, Szerencs mindig kiemelkedő helyet foglalt el az ország élelmiszeriparában és a Szerencsi Szakképzési Centrumban jelenleg két édességkészítő szakképzés zajlik.

Megjegyezte, hónapok óta azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy élelmiszeripari tudásközpontot a régión belül Szerencsen, kiemelt hangsúllyal az édességiparra. Hozzátette, Kelet-Magyarországon csak Szerencsen lesz tudásközpont.

Elmondta a projekttel, melynek irányítója a szakképzési centrum lesz, együttműködve egyetemekkel és vállalkozásokkal, olyan helyszínt tudnak biztosítani a fiataloknak, amely lehetőséget ad arra, hogy az élelmiszeripar benne az édességiparral kiemelt hangsúlyt kapjon.

Címkék: szakképzés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u

2024. Június 14. 15:03, péntek | Belföld

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását pénteken a Nemzeti Választási Irodában (NVI).