Zemplén infó
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Szeptember 20. 13:40, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A lengyel külügy megvédte Magyarországot az unióval folytatott vitában

A lengyel külügy megvédte Magyarországot az unióval folytatott vitában

Az Európai Bizottság (EB) mesterkélt érvekkel támasztja alá a jogállamisági feltételrendszer alkalmazását Magyarországgal szemben, Brüsszel valódi célja a magyar kormány leváltása - jelentette ki a lengyel külügyminiszter-helyettes.

Wawrzyk a PAP hírügynökségnek nyilatkozott az EB javaslatáról, mely szerint fel kell függeszteni a Magyarországnak járó kohéziós pénzek egy részének kifizetését az uniós forrásokkal való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt.

A PAP hírügynökség kérdésére, hogy szerinte ezek az aggályok megalapozottak-e, Wawrzyk elmondta: a javaslat mögött "biztosan nem az EB által leírt okok állnak", hiszen a brüsszeli testület nem indít hasonló eljárásokat más tagállamokkal szemben, amelyekben az EB jelentései szerint is valóban komoly korrupciós problémák kísérik az uniós pénzek felhasználását.

"Vagyis látjuk, hogy amolyan mesterkélt érvekkel van dolgunk" - jegyezte meg a lengyel diplomata.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy valójában mi a célja az EB-nek, Wawrzyk leszögezte: "hasonlóan mint a Lengyelországgal szembeni lépések esetében, céljuk a magyar kormány leváltása". Kifejtette: a bizottságnak "bizonyos kormányok nincsenek ínyére, mert nem osztják az úgynevezett európai főáramlat nézeteit".

A testület ezért "különféle jogi trükköket alkalmaz" ezeknek a kormányoknak a leváltására törekedve - mondta Wawrzyk, hozzátéve: "ez az eljárás viszont eddig gyakorlatilag eredeménytelen volt".

Arra a kérdésre, hogy Magyarország valóban elveszíti-e az uniós forrásokat, a miniszterhelyettes azt mondta: az EB biztosan törekedni fog arra, hogy elrettentő példát statuáljon azon kormányok felé, amelyek nem követik az ő politikai irányvonalát.

Az ilyen megoldásokat viszont Lengyelország "biztosan nem támogathatja" - hangsúlyozta Wawrzyk.

Vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is nyomatékosan kijelentette: Lengyelország határozottan ellenezni fogja, hogy az európai intézmények megfosszák Magyarországot az uniós forrásoktól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.